Kort (geografi) - Napoli

Napoli
Napoli er den største by i Syditalien og hovedstad i regionen Campania. Byen har indbyggere. I nærheden ligger vulkanen Vesuv.

Byen blev oprindelig grundlagt som en græsk koloni, først under navnet Parthenope, men senere blev den kaldt Neapolis, der betyder "ny by" på græsk. I mange år var Napoli hovedstad i et selvstændigt kongerige indtil Italiens samling, den såkaldte Risorgimento, i 1800-tallet.

I Napoli finder man Teatro San Carlo, det ældste operahus i verden, som fremdeles er i drift. Det blev åbnet 4. november 1737.

Tidligere hed byen Neapel på dansk – det opfattedes således som meget autentisk, da Bournonville i midten af 1800-tallet kaldte sin ballet "Napoli" og fastholdt den korrekte stavemåde. Den gamle danske staveform Neapel kendes i dag næsten kun fra talemåden: "Se Neapel og dø!".

Traditionelt anses pizzaen for at stamme fra Napoli. Byens fodboldklub SSC Napoli er i Italiensk fodbolds bedste liga, med en fanatisk fanbase, og Diego Maradona har blandt andet spillet adskillige år i netop denne klub.

Napoli har en stor havn. Ud over fragttrafik er der færger til Sicilien (Palermo), Sardinien (Cagliari) og Tunesien (Tunis). Byens historiske centrum har siden 1995 været på UNESCOs lister over verdensarv.

Napoli ligger ved Middelhavet mellem to vulkanområder, Vesuv og Campi Flegrei, der regnes for nogle af verdens farligste vulkaner.

 
Kort (geografi) - Napoli
Kort (geografi)
Land - Italien
Italiens flag
Italien (Italia, officielt Den Italienske Republik (Repubblica Italiana) er en republik i det sydlige Europa ved Middelhavet. Det har grænse med Frankrig i vest, Schweiz og Østrig i nord og Slovenien i øst. Italien omslutter desuden to småstater og enklaver i Italien: Vatikanstaten, der ligger i Rom, og San Marino, der ligger i Apenninerne omtrent midtvejs mellem Rom og Venedig. Italien har et samlet areal på 301.338 km², heraf landareal 294.140 km², og et mildt, tempereret middelhavsklima. På grund af landets form kaldes det Støvlelandet (på Italiensk: lo Stivale, "Støvlen").

De omkring 61 millioner indbyggere er de fjerdestørste blandt den Europæiske Unions medlemslande. Italien var opdelt i række småstater, men blev i 1861 samlet i et kongerige under Sardiniens konge Victor Emanuel 2.
Valuta / Sprog  
ISO Valuta Symbol Betydende cifre
EUR Euro (Euro) € 2
ISO Sprog
CA Catalansk (Catalan language)
FR Fransk (French language)
IT Italiensk (Italian language)
CO Korsikansk (Corsican language)
SC Sardisk (Sardinian language)
SL Slovensk (Slovene language)
DE Tysk (German language)
Kvarter (by) - Land  
  •  Frankrig 
  •  San Marino 
  •  Schweiz 
  •  Slovenien 
  •  Vatikanstaten 
  •  Østrig 
Subnational enhed
By, Landsby,...
Airport